WordPress sitenizi hızlandırmanın 10 yolu. Kimse yavaş sitelerden hoşlanmaz. Bir siteye giriş yaptığınızda sitenin yüklenmesi uzun sürüyorsa hemen hemen kimse o sitenin yüklenmesini beklemez ve siteyi kapatır. Bunu bir çok istatistikten yola çıkarak söylüyorum.

Kimse yavaş sitelerden hoşlanmaz. Bir siteye giriş yaptığınızda sitenin yüklenmesi uzun sürüyorsa hemen hemen kimse o sitenin yüklenmesini beklemez ve siteyi kapatır. Bunu bir çok istatistikten yola çıkarak söylüyorum.

Hız aynı zamanda Google’ın sıralama algoritmasının kritik bir bileşenidir. Yavaş bir siteniz varsa, Google sıralamaları düşecek ve sitenize göre daha az trafik yaşayacaksınız. Google’ın Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) ürününün tanıtımıyla gördüğümüz gibi mobil sayfa hızı da önemli bir sıralama faktörü olacak.

Yani kısaca site hızı kullanıcı deneyiminin, etkileşim ve SEO etkileri arasında bir bağlantı vardır.  Sitenizi daha hızlı yüklemek için ne yapabilirsiniz? Bu yazı size WordPress sitenizi hızlandıracak hızlı ve etkili 10 yolu bulmanızı sağlayacaktır.

Adımları uygulamadan önce BURADAKİ linke tıklayarak sitenizin hız ölçümünü yapınız. Adımları uyguladıktan sonra karşılaştırma yaparak sonuçları görebilirsiniz.

1.İyi Bir Hosting Hizmeti Seçin

Bu konuda bir deneyime sahip değilseniz iyi bir hosting hizmeti veren firmayı seçmek de kolay olmayacaktır. Bu nedenle araştırma yaparak kullanıcıların yorumlarını takip edebilirsiniz. Dünya çağında yapılan sıralamaya ulaşmak için BURADAKİ linke tıklayınız.

WordPress Barındırma Yöneticisi (Managed WordPress Hosting) seçmek için iyi bir yol olabilir. Sunucular WordPress için üretilmiştir, bu nedenle WordPress sitenizi en iyi şekilde çalıştıracak araçlar ve özellikler ile birlikte gelir. Açıkçası WordPress’i bir VPS’de çalıştırabilirsiniz, ancak yönetilen WordPress barındırma çözümleri yalnızca WordPress siteleri için tasarlanmıştır.

Bununla birlikte, birkaç kısıtlama vardır: Eklentiler ve temalar gibi belirli WordPress özellikleri, güvenlik endişeleri nedeniyle devre dışı bırakılabilir.

Siteniz için hangi seçeneğin en iyi olduğu hakkında hala kararsızsanız hizmet veren firmaların müşteri hizmetleri ile konuşabilirsiniz.

2. Hafif Bir Tema Seçin

WordPress sitenizde kullanmış olduğunun temanın hafif olmasına dikkat ediniz. Birçoğu kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız pek çok özelliği sunan premium temalardan farklı olarak, çok sayıda komut dosyası ve stil yükler. Hafif temalar yalnızca ihtiyaç duyduğunuz temel özelliklerle birlikte gelir ve böylece onları premium temalardan daha hızlı hale getirir.

Site hızınızı optimize etmek için çeşitli ücretsiz eklentileri kullanabilirsiniz, ancak temanız hızlı değilse sonuçları göremezsiniz. WPDean sitesi dünyanın en hafif 25 temasını sizler için seçmiş. BURADAN o temaların hangileri olduğuna ulaşabilirsiniz.

3. Resim ve Görüntü Dosya Boyutlarını Azaltın

Resimler, wp-content klasörünüzde çok fazla alan kaplar ve sonuç olarak site hızınızı düşürür. Bu nedenle tüm resimlerinizi sıkıştırmak iyi bir fikirdir.

EWWW Image Optimizer ve Compress JPEG & PNG Images gibi eklentiler resim dosyalarınızı kaliteyi çok fazla düşürmeden sıkıştırabilirler. Örneğin, görüntü dosyalarının boyutlarını JPEG’lerde yüzde 40-60 ve PNG’lerin kalitesinde gözle görünür bir kayıp olmaksızın yüzde 50-80 sıkıştırabilirler.

4. Resimlere Temel Yük (Lazy Load) Ekleyin

Tembel Yük (Lazy Load), ağır yüklenen bir siteyi hızlandıran bir araçtır. Temelde yaptığı, resimlerin yalnızca okuyucunun görüşüne geldiği zaman görüntülenmesini sağlamaktır. Örneğin, tek bir sayfada bir yayının tamamını görmek isterseniz, görünümünüzdeki ilk birkaç resim yüklenir ve sayfayı aşağı doğru kaydırırken geri kalanı yüklenecektir.

Lazy Load için önerdiğimiz bazı eklentiler şöyle:
– Lazy Load

– Rocket Lazy Load

– Image Lazy Load

5. Bir Önbellek (Caching) Eklentisi Kullanın

Önbellekleme (Caching), sitenizi hızlandırmanın ve performansı artırmanın en iyi yoludur.

Önbellek, verilerin geçici olarak depolandığı bir yerdir. Dolayısıyla, bir web sitesini ilk kez ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız yükleme hızını artırmak için etkin verileri önbelleğe alır. Siteyi daha sonra tekrar ziyaret ettiğinizde, tarayıcınızın önbellekte saklanan sitelerin dosyalarının büyük bir kısmı olur; yani, tarayıcınız birçok dosya toplamaya ihtiyaç duymadığı için sitenin daha hızlı yükleneceği anlamına gelir.

Önbellek ekleme eklentilerinin yaptığı şey, belirli bir süre boyunca bir web sitesinin bir HTML kopyasını kaydetmektir. Eklenti daha sonra bu dosyalara önbellekten hizmet verir.

WP Super Cache (ücretsiz), W3 Total Cache ve WP Rocket önerilen önbellekleme eklentileridir.

6. Bir İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network – CDN) Kullanın

CDN’ler, görüntü yükleme sürelerini azaltmak için sunucunuzda görüntüleri barındırmanıza olanak tanır. Ayrıca, sitenizin yeni bir ana makineye depolanması ve potansiyel olarak taşınmasında da yardımcı olur.

CDN’nin yaptığı şey, istenen dosyaları (önbellekte saklanan statik içeriği) ziyaretçinin coğrafi yerine yakın bir yerde saklamaktır. Web siteniz Amerika Birleşik Devletleri’nde barındırılıyorsa ve bir kullanıcı Chicago’da sitenize girerse, sitenizdeki görüntüleri Illinois’deki bir veri merkezinden alabilirsiniz. Benzer şekilde, siteniz ABD’de barındırılıyorsa bile, Londra’daki bir kullanıcı sitenize erişirse resimlerini İngiltere’deki bir veri merkezinden alabilirler. Bu sayede transfer süreleri ve diğer işleme parametreleri azaltılarak daha hızlı bir site elde edilir.

Amazon CloudfrontMaxCDN ve CloudFlare önerilen CDN servis sağlayıcılarıdır.

7. JS ve CSS Dosyalarını Küçültün

Sitenin yüklenmesi için çok sayıda HTML, CSS ve JavaScript dosyası bulunur. Bu dosyalar insanlar tarafından okunacak şekilde insanlar tarafından yazılmıştır, bu yüzden sunuculara ihtiyaç duymayan ek boşluklar, karakterler, yorumlar ve biçimlendirmeler içerirler. Bu sebeple sunucuları temizlemeniz gerekir; böylece sunucular onları hızlı bir şekilde okuyabilir.

Gereksiz boşlukları, çizgileri, yorumları ve biçimlendirmeyi kaldırmak için CSS Minifier ve JavaScript Minifier‘ı kullanabilirsiniz; her ikisi de ücretsiz çevrimiçi araçlardır. Küçültmek istediğiniz kodu kopyalayıp yapıştırmanız yeterlidir ve sitenize yapıştırmak için küçültülmüş bir sürüm alırsınız.

Better WordPress MinifyWP Super Minify ve AssetsMinify eklentileri de hiçbir ayarı kurcalamadan sizlere bu hizmeti sunmaktadırlar.

8. WordPress Veritabanını Temizleyin

Veritabanınız siz fark etmeseniz de çok fazla bilgi barındırıyor: etkin olmayan eklentilerden tutun spam ve çöp kutusundaki yorumlara yönelik revizyonlara kadar. Bu gereksiz veriden kurtulmak, veritabanınızın boyutunu önemli ölçüde azaltabilir ve dolayısıyla sitenizi hızlandırır ve performansı artırır.

WP-Sweep, bir WordPress veritabanını temizlemek için en popüler ve en etkili eklentidir. Ayrıca kullanımı oldukça basittir. Etkinleştirildikten sonra Araçlar> Tarama‘ya gidin ve eklenti veritabanınızı analiz etmeye başlayacaktır. Sitenizin temizlenmesi gereken farklı bölüm / bileşenler hakkında bir rapor sunacaktır. Tek tek öğeleri temizleme veya her seferinde her şeyi süpürme seçeneğine sahipsiniz.

9. Ana Sayfanızı Optimize Edin

Ana Sayfa bir sitenin en önemli sayfasıdır. Bu nedenle ana sayfanın hızlı yüklenmesi çok önemlidir. Bunu sağlayabilmek için aşağıdaki bazı optimizasyonları yapabilirsiniz:

  • Sayfadaki yayın sayısını sınırla.
  • Tam mesaj gösterme. Bunun yerine alıntıları göster.
  • Paylaşım widget’ları (örneğin Facebook, Twitter, Google+ vb. Paylaşım düğmeleri) yalnızca yayınlara eklenmelidir.
  • Etkin olmayan eklentileri ve widget’ları kaldır.
  • Gereksiz diğer tüm içeriği ve öğeleri sayfadan kaldır.

Temel kural, ana sayfanızı olabildiğince temiz ve en az seviyede tutmaktır. Böylece ana sayfanız iyi görünecek ve daha hızlı yüklenecektir.

10. Hotlinking’i Devre Dışı Bırak

Ne yazık ki içerik sızıntısına veya hırsızlığına maruz kalabilirsiniz. Diğer siteler, kendi sunucularına yüklemek yerine sitenizdeki görüntüleri sunabilir. Bunu yaparken, bant genişliği çalmakta ve ürettikleri trafiğin herhangi birinden fayda sağlamamaktadır. Buna hotlinking denir.

Hotlinking’ten nasıl korunacağınızı linkteki makaleden okuyabilirsiniz: HOTLINKING’TEN KORUNMA

Saydığımız yöntemler WordPress sitenizin hızlanması yönünde sizlere büyük yararlar sağlayacaktır. Kullanıcı deneyiminin, estetiğin ve en önemlisi işletme hedeflerinizin diğer yönlerinden ödün vermesine izin vermemelisiniz. Site hızının genel site ve işletme hedeflerinize nerede uyduğunu değerlendirin ve yukarıdaki önerileri buna göre uygulayın.

Bu alana reklam verebilirsiniz!