Sitenizin Google aramalarında görünebilmesi için çok önemli bir adım olan site haritası nedir ve nasıl oluşturulur?

Bir Web sitesi hazırladığınızda amacınız sitenizde yer alan bilgilerin Google aramalarında görünebilmesini sağlamaktır. Google, son derece başarılı bir şekilde bunu robotları sayesinde yapmaktadır fakat milyonlarca siteyi taramak elbetteki zaman almaktadır. Eğer siz, benim bekleyecek zamanım yok diyenlerdenseniz, Google’a bu işlemi kendiniz sunabilir, böylece sitenizin daha kolay ve kısa sürede indekslenmesini sağlayabilirsiniz.

Site Haritası Nedir?

Site haritası en genel tanımı ile sitenizde yer alan konu başlıkları, menüler ve konuların düzenli bir dizin halinde hazırlanmasıdır. Bu dizin sayesinde arama motorları sitenizdeki bilgileri anlayabilir, indeksleyebilir ve aranmalarda daha kolay ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Arama motorlarından bahsederken aslında sadece Google’dan bahsetmek doğru olmaz. Sonuçta Google dışında çalışan arama motorları da vardır. Sitenizin haritasını hazırladıktan sonra tüm arama motorlarına bunu bildirebilirsiniz.

Site Haritası Nasıl Hazırlanır?

Web sitenizin site haritasını hazırlamanın aslında birden fazla yolu vardır. Şimdi bunları tek tek ele alalım.

1-) Manuel Olarak Site Haritası Hazırlama

Aslında manuel olarak site haritası hazırlamanın en ilkel yolu bir XML dosyası oluşturarak sitenizdeki önemli bölümlerin linklerini bu sayfaya kopyalamaktır. Ama günümüzde artık bu işi bizim için yapan programlar mevcuttur. GSiteCrawler programı bu işi sizin için yapmaktadır. Tabii WordPress ya da Blog kullanıcısı değilseniz bu programı kullanın çünkü WordPress ve Blog kullananlar için daha farklı programlar bulunmaktadır.GSiteCrawler programını bilgisayarınıza kurup çalıştırdıktan sonra program site sitemap.xml dosyasını hazırlayıp sunacaktır. Size kalan ise bu dosyayı alıp FTP üzerinden sitenize yüklemektir.

2-) PHP ve ASP Site Kullananlar İçin Site Haritası Hazırlama

Eğer web siteniz PHP veya ASP ile yapılmışsa, bu konularda da iyiyseniz bazı otomatik site haritası alan siteler ve programlar yardımı ile sitenize eklenen her içeriğin otomatik olarak indeksini alıp arama motorlarına bildirebilirsiniz. Bu sitelerin hangileri olduklarını kısa bir arama sonucu da bulabilirsiniz. Ben bir kaç örnek paylaşıyorum.

www.xml-sitemaps.com
www.sitemapspal.com
www.sitemapbuilder.net

3-) WordPress ve Blog Kullanıcıları için Otomatik Site Haritası Hazırlama

Hazırlamış olduğunuz web sitesi WordPress ya da Blog ise işiniz daha da kolaylaşıyor. WordPress’in eklentilerinden olan XML-SiteMap eklentisini kurarak aktif hale getirmeniz yeterli oluyor. Bu eklentiyi BURADAN indirip kurabilirsiniz. Eklentiyi kurduğunuzda sitenizdeki tüm içerikler otomatik olarak indekslenecek ve arama motorlarına bildirilecektir. Blog kullananlar ise biraz daha uğraşmak zorundalar çünkü blog sitelerinde FTP hesabı olmadığı için işiniz biraz daha meşakatli olacak. Yapmanız gereken, blogunuzun adresine /atom.xml yazmak ve bu sayfayı açmak. (Ör: http://siteadınız.com/atom.xml) Açılan sayfada sizi bir xml dosyası karşılayacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken ise Google hesabınızla Google Webmaster Tools‘dan bir hesap almak ve site haritanızı (örnekteki link gibi) Google Sitemap kısmına eklemektir. Google sizden bir doğrulama isteyecektir. Doğrulama yaparken, doğrulama yöntemi META TAG olarak seçilmelidir. Google size bir kod verecektir ve bu kodu blogunuzdaki Meta Tag’ine eklediğinizde işleminiz bitecektir.

Google Search Console‘a girdiğinizde soldaki menüden yine site haritası ekleyebilir ve dizin için Google’a gönderebilirsiniz. Bu saydığımız işlemlerden herhangi birini yapıp başarılı olduğunuzda artık sitenizin içeriği arama motorlarına aktarılır. Kısa bir süre sonra içeriğiniz arama motorlarında görünür ve kullanıcılar sitenizin içeriği ile ilgili bir bilgiyi aradıklarında sizin sitenizle karşılaşma oranları artmış olur.

Bu alana reklam verebilirsiniz!