Veri aktarım hızının katlanacağı USB 3.2 standardı duyuruldu. USB 3.2 nedir, aktarım hızında bize neler sunacak, USB 3.1’e göre avantajları ve aktarım hız farkı nedir ve ne özelliklerle geliyor görelim.

USB (Universal Serial Bus – Evrensel Seri Veri Yolu), 1996 yılında hayatımıza giren ve günümüzde teknoloji ile iç içe olan bizlerin vazgeçilmez veri aktarım yöntemidir. Ortaya çıktığı günden bu güne sürekli bir gelişim içerisinde olan USB standartı hayatımıza giriş yaptığı USB 1.0’dan bugüne binlerce kat hızlı veri aktarımı sağlayabildi. USB 1.0 saniyede 1.5MB veri aktarımı sağlayabilirken USB 2.0 ile bu hız saniyede 20-60 MB seviyesine çıktı. USB 1.0 standardı günümüzde kullanılmıyor ama USB 2.0 hala bazı bilgisayarlarda varlığını sürdürüyor. USB 3.0 standardının çıkması ile birlikte mavi girişli USB’ler hayatımıza giriş yaptı. Saniyede 100-500 MB veri akışı sağlayan bu bağlantı yöntemi zaman içerisinde gelişimini sürdürüyor. USB 3.1 ile birlikte hem veri aktarım hızları arttı hem de TYPE-C denilen, iki taraflı kullanılan ve takılabilen girişleri hayatımıza ekledi. TYPE-C bağlantıları günümüzde daha çok telefonlarda görüyoruz.

USB 3.1 saniyede (teorik olarak) 1.2 GB veri akışı sağlayabiliyor. Bilgisayarlarımızın USB girişlerine baktığımızda mavi girişe sahip USB soketleri USB 3.1 olarak adlandırılıyor. Bir kaç yıldır kullandığımız USB 3.1 standardının üzerine USB 3.2 standardı geliştirildi. Dilerseniz USB standartlarının geçmişini kısaca inceledikten sonra asıl konumuza geçelim.

USB 3.2 Ne Kadar Hızlı? 

USB-IF denilen USB Implementers Forum tarafından yapılan duyuru ile USB 3.2 standardının özellikleri ortaya çıktı. USB 3.1 standardı ile ulaşılan veri aktarım hızlarının ikiye katlanacağı söyleniyor. USB TYPE C konnektöründe yer alan iki setlik SuperSpeed pinleri sayesinde veri aktarım hızlarının saniyede 2.5 GB‘a kadar yükseleceği söylendi. Burada altını çizmemiz gereken nokta, TYPE-C konnektörü olmadan bu hız artırımından yararlanamayacağımız… Aslında bu durum USB 3.2’nin doğal olarak TYPE-C konnektörünü standart haline getireceğini de bir göstergesidir.

Böylece USB 3.1 ile teorik olarak yakalanan saniyede 1.2 GB veri aktarım hızları (kullanımda bu değere ulaşan görmedim) yine teorik olarak saniyede 2 GB’ı geçecek. Böylece veri aktarım hızlarının ikiye katlanmasını bekliyoruz.

Eğer halihazırda USB TYPE-C kablonuz varsa USB 3.2 standardına sahip bir konnektörden veri akışı sağlarken yeni standardın özelliklerinden yararlanabileceksiniz. Tabii burada unutulmaması gereken noktalardan biri, özellikle diz üstü kullanıcılarının bu standardı kullanabilmesi için yeni bir diz üstü bilgisayar almak zorunda olacaklarıdır. Masa üstü bilgisayar kullananlar PCle kartları ile bu sorunu aşabilirler. Özellikle gelecek yıldan itibaren USB 3.2 konnektörüne sahip diz üstü bilgisayarların piyasaya çıkacağına kesin gözüyle bakıyoruz.

Bu alana reklam verebilirsiniz!